Moja kubanska avantura

Beli pesak, slike raja i sva beda ovog sveta

Kuba je zemlja revolucije, muzike, mirisa kafe, duvana ali i popularnog Havana Club rumaKako bi je ti opisao?
-Tako blizu, a tako daleko od sveta! Mislim da je to veoma tačna definicija Kube. Ja bih preispitao tu revoluciju 😀
Od kad želiš da obiđes Kubu i zašto si poželeo da baš tamo odeš na odmor?
Slušao sam razne priče o Kubi, a bio sam u komšiluku, pa rekoh “Aj da svratim” 😀 😀 😀  Vidi se da je Kuba nekad, pre 60 godina bila veoma lepa. To se vidi po ostacima prelepe arhitekture koja je za vreme Fidela propala ili je potpuno uništena. Na prizemlju možete videti ljude koji tu žive bez prozora i vrata, a već na spratu iste zgrade iznad njih ne živi niko jer se kupola srušila do pola i nije jednostavno moguće tu živeti. Uglavnom kad se izađe iz nekog hotela možete uživati u pogledu na predgrađa koja bih nazvao “karton siti” jer ih jedino tako mogu opisati. I tako živi većina stanovništva.
Da li si naučio da plešeš salsu?
-Opšte je poznato da ja imam dve leve noge. Slabo njišem kukovima. Volim, ali ne znam. 😀
Kakve su plaže u Varaderu?
-Ono što je najlepše na Kubi jesu plaže i priroda. Mora da zastane čoveku dah od takve lepote. Beli pesak po kojem možete da hodate bosi jer nije vruć… Onako kako zamišljate raj, e to je to. Plaže i priroda su najveće bogatstvo Kube. Inace, tamo možete da spavate u sred šume i divljine i ništa vam se neće desiti. Nemaju divlje zveri. Izuzetno je bezbedno i po tom pitanju. Takođe, nostalgičari se mogu nagledati automobila oldtajmera (naravno većina je prepravljana i nisu autentični) koji su takođe simbol Kube.
Šta je najjači utisak koji si poneo sa ovog putovanja?
-Ne znam. Podeljena su mi osećanja. Pa ti ljudi tamo nemaju predstavu o životu koji se odvija van Kube. Oni žive film Underground. Neko ih je stavio u podrum i izolovao od sveta. Svako putovanje van Kube je za većinu njih potpuno nemoguće. Mislim da je Majami na samo 90 milja od Kube…Zato i kažem “tako blizu, a tako daleko od sveta”!
Šta je najneobičnije sa čim si se susreo na odmoru na Kubi?
-Ko je bio na Kubi i gledao širom otvorenih očiju mogao je da vidi svu suštinsku bedu. Za ovakve stvari moram da citiram Dušana Kovačevića : “Prirodi je trebalo milion godina da od majmuna napravi čoveka, a komunizmu samo 50 godina da od čoveka ponovo napravi majmuna”. Eto, to je moj utisak sa Kube!
Na kakve melodije si bio inspirisan i da li je neka nova pesma nastala upravo na tamo?
-Ta muzika je veoma zastupljena i kod nas, tako da ništa novo tamo nisam čuo. Dovoljno je reći “Kuba” i odmah znaš koji je to muzički pravac.
Sa tropskih temeratura vratio si se u jesen koja te je dočekala u Beogradu, a zatim ideš u Kanadu na turneju gde te čeka duga zima. Neko bi rekao da uživaš jer često putuješ, a šta ti kažeš na takve komentare i čega si uvek željan?
-Mnogo mi teško padaju te vremenske razlike. Moj je život zapravo stalno u “koferima”. Dobro je upoznati neke druge ljude, druge kulture. To oplemenjuje čoveka.Nedostaju mi uvek moji ljudi, moja ulica, moj kraj, porodica, jednostavno nedostaje mi moje gnezdo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *