Ne želim da me okružuju loše vesti

Kako se nekad živelo bez telefona i kompjutera

-Moj sin Andreja me često pita kako sam mogao da živim bez interneta, da li sam imao kompjuter i slično. Kad mu objasnim da smo mi imali telefon sa kablom, i da je tada bio spektakl televizor u boji, komodor ili spektrum kompjuter ili kasnije “tetris” ili “game boy” njegova konstatacija je: tata pa ti si živeo u praistoriji! 🙂 . Sećam se kad je moj tata kupio bežični telefon i kad sam mogao da sedim u dvorištu i da telefoniram.ili kad sam dobio prvi kompjuter u prvom razredu osnovne škole. Kasnije se pojavio popularni 64. Nije bilo toliko zanimljivih igrica, ali sam se ja ludo zabavaljao u slobodno vreme. Ali nekako mi je uvek bilo draže da se sa drugarima iz kraja igram napolju. Kompjuter nije bio primarna zanimacija mojoj generaciji.
KAKO ŽIVOT MOŽE BITI LEP I ZANIMLJIV BEZ MOBILNIH TELEFONA, KOMPJUTERA I TV-a?
-Mislim da jedino bez toga možemo da osetimo pravu lepotu života i prirode, ali je činjenica da se danas ne može bez smart telefona koji uveliko zamenjuju kompjutere. Mene moj sin sazaljeva, zbog mog detinjstva bez interneta 🙂 . Svako vreme nosi svoje dobre i loše strane. Najvažnije je u svemu naći meru i nikako ne smemo da negiramo i odbijamo savremen način života. Ukoliko odbijamo moderno doba, nikada nećemo razumeti sadašnjost.
ŠTA MISLIŠ O UPOZNAVANJU PREKO INTERNETA?
-Mislim da je uvek kvalitetnije upoznavanje “face to face”… ovo digitalno upoznavanje i prepiske preko društvenih mreža su mi nepojmljive. Ne razumem da neko može da vam napiše poruku “Da li želis da budemo “prijatelji” na FB?!? I kao tu se dopisujemo i onda smo prijatelji… Mislim da je to jedan od načina da degradiramo i ono malo stvari koje su nam ostale i uništimo ih, a tu spada i prijateljstvo. Uspeli smo da uništimo značenje porodice, nacionalne pripadnosti, časti, poštenja… i svega onog što je važno. Kultura i tradicija je takođe pase…. i nije moderno, niti u trendu. Mislim da pretendujemo da postanemo “ništa” ! Jedan narod čine kultura, tradicija, običaji, jezik…sve smo to odavno izgubili, samo nam niko nije javio.
ŠTA NAM JE (O)DNEO ŽIVOT U ONLINE SVETU?
-Pre svega nam je doneo otuđivanje. Nove generacije teško komuniciraju u realnom svetu. Svakako je lakše da se kriješ iza nekog profila sa lažnom slikom i lažnim imenom. Mi prolazimo kroz tranziciju modernog doba, a to će nas svakako koštati kao i svaka tranzicija.
KOLIKO ČESTO I SAM UPADAŠ U TU ZAMKU? 
-Dobar sam…za sad plivam, mada sam često za telefonom i to u 95% slučaja zbog posla kojim se bavim. Nikako radi zabave. Ne pratim portale, ne čitam vesti i to je iz revolta zato što je jedino loša vest mnogima jedina vest.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *